Plan B Questionable video `92

февр. 02, 2012

Автор:
Категории: OLD SCHOOL, rollingTV

Plan B Questionable video `92, филмът който промени скейтбординга завинаги

 

Тази година се навършват 20 години от излизането на бял свят на първия филм на „Plan B“ – Questionable video.

За по- големите от нас този филм едва ли има нужда от представяне, той е като библията на скейтбординга. Ако си карал скейт през 90те години и не си възприемал този филм като скейт библия , значи най-вероятно не си бил истински заинтересуван.

Plan B Questionable video е образец и въплъщение на цялата скейтборд култура през 90те и е смятан от повечето хора в индустрията за най-доброто скейт видео на всички времена. И въпреки, че сега  Questionable video навършва 20 години, филмът е наситен с трикове на едни от най-добрите скейтъри, които са легенди и професионални карачи днес. Това са Matt Hensley, Pat Duffy, Colin McKay, Ryan Fabry, Sal Barbier, Sean Sheffey, Rondey Mullen, Mike Carroll, Rick Howard и Danny Way.

За мен лично този филм има сантиментална стойност. За първи път ми попадна по времето когато компютрите не бяха толкова разпространени и все още гледането на филми не ставаше чрез тях, от което разбирайте че нямаше скейт видео сайтове с клипове, youtube и т.н.Нашият youtube, служещ ни за стимул преди всяко каране се казваше VHS player или така нареченото у нас „видео“, доброто старо „видео“, което  работеше с огромни VHS касети. В една прекрасна вечер у мен попадна 3 часова VHS касета с две видеа на нея – презапис на 411 и Plan B Questionable video `92 (не помня кой ми я даде, но съм му много благодарен). Бяхме няколко човека у нас, изгледахме и двете видеа заедно с финалните надписи, беше несравнимо усещане, голяма надъхвация. Мисля, че след това можете да се досетите какво последва – грабнахме количките и излетяхме навън в 23 часа вечерта. Сцепихме се от каране, не че можехме кой знае какви трикове, но изживяването беше незабравимо, неустоимо чувство да искаш да правиш всички тези откачени трикове и даваш всичко от себе си, за да усетиш пак това несравнимо чувство.

След известно време научих , че тази касета е била на Роди, но не той ми я даде разбира се, така ставаха нещата по онова време – от човек на човек.

През онези години филмите, с които разполагахме се брояха на пръсти. Гледал съм Plan B Questionable video `92 , най-вероятно над 100 пъти, пускахме си го всеки ден преди каране.

Скоро го гледах пак и установих, че не ми е омръзнал и дори открих неща, които не бях забелязвал до сега. Музиката от филма има специално отреден дял в мозъка ми, все още като чуя началото на песента на The Doors- Riders on the storm, в съзнанието ми изплува сцената на Pat Duffy, да пързаля страховит рейл в дъжда, след което изрича името на „PRIMUS”, с чиято песен „Tommy The Cat” e oзвучена неговата част от видеото. Така е и с моного други парчета като What a wonderfull world на Luis Armstrong, на която Rodney Mulen те остава без всякаква надежда, дори да си помислиш, че може да научиш триковете, които демонстрира в неговата част от видеото.

Истината е , че много може да се напише още за този филм, но мисля просто да споделя с вас линкът към него и всеки да изгради сам впечатленията си.

Ето и някои мнения които събрах за филма от хора за които филма е Библия:

Репата(Virus):Е какво да кажа този филм ми отвори очите за ск8.РЕВОЛЮЦИЯ. Велика работа, Pat Duffy е номер едно, показа на всички какво може да се прави на парапетите.Велик филм.

Стефан Славов:ще ти дам кратко мнение, че се пека на бавен огън в момента – това е религия за мен, с този филм се пречупиха всички стереотипи в този спорт. Това е нещо като „Матрицата“ за скейта от тогава на sk8-та се гледа като на спорт без ограничения лично мнение – може и леко да съм пристрастен 😉

Калоян Николов- Къльо(Worning shop): PLAN B ‘ 92 – един от любимите ми филми които гледахме преди да излезнем да караме.И saundtrack-a важи.А после и 93 …’95    страхотни филми.

Тодор Иванов Тоше: Plan B…филма от 92ра незнайно как записан и пападнал в допотопното ни видео което имахме през 1994та…макар и силно впечатлен от много по рано 88ма 89та от нашите мега талантливи скейтъри…от Варна които караха невероятно още в онези години пред ФК,на рампата на Акациите и Младост…като Кежо,Мегафона,Тони,Вальо и разбира се великия Ламбо…който ни скриваше шапката..карайки сам на плажната алея,въртейки се на ръце и правещ трикове във фри стил, които дори не им знаехме имената(но така беше за нас начинаещите..през 1988ма)…но имено Plan B 92 оформи ясното ми становище ,че скейтборда като спотр ще бъде част от моя живот….надъхващата музика на Праймъс ..прота като Пат Дъфи и Дани Уей .. заковаваха вниманието ми към екрана и бяха канонезирани моментално ….филма събрал най новото и овековечил старото, голямо наследство във този уличен спорт…дал тласък на скейтборд културата към едни нови и необятни граници.

Радни Станчев(Spot): един от най добрите филми. Супер тийм бяха събрали. Самия факт  че на едно място са Dany Way, Mike Caroll, Rick Howard, Rodney Mullen, Collin McCay ти гарантира успех. Откриващата част е на някой си Pat Duffy. Никой не го е чувал дотогава :D. Брутален. BS.Lip.Slide.Hand.Rail.In.The.Rain. Вярвам че много прота са били шокирани като са го видели. Хората почнаха дори да слушат PRIMUS заради него. Моята любима част е на Rick Howard. Страхотно видео

Асен Марков(PW):Plan B Questionnable video безспорно е един от филмите оказал най голямо влияние върху скейтбординга. След него нещата просто не бяха същите. Всеки пазеше в къщи заветната ве-ха-еска гледана милион пъти, която се разпространи като вирус сред всички. Качеството естествено беше брутално зле, но това нямаше значение.
Този филм наложи нови трикове, нова концепция за целия скейтинг, нови музикални банди, нов хардуеар(малки ролки, леки дъски с чудесни извивки, широки машинки).. нова схема.

И сега триковете в филма след толкова време са безумни. Със сигурност новите факен про старс тряя да благодарят на авторите и момчетата участвали в този филм. След него като че ли се даде мощен ход на цялата индустрия-много нови компании за дъски, кецове, ролки, реклами, списания, уреди и др.

Не мога да не спомена Pat Duffy и 30-метровия рейл в комбинация с Primus…чудо. Рамп сешъните на Danny Way и Colin McКay са нечовешки. Mike Carroll, Rick Howard, Rodney Mullen, Sean Sheffey, Ryan Fabry, Sal Barbier със сигурност са надъхали доста хора.

А от Slam Section-a в 43-тата минута напрао ти е зле.

През 1992 спотовете не бяха много ,но навсякъде беше пост-соц-‘Джорджия’, фК, ‘Рампата’, а скейтърите бяха ‘хулигани’, за съжаление нещата не са много по различни дори и сега. Но беше яко да гледаш как някой от триковете от филма избухват пред теб, което ти дава зверско енерджи да продължаваш ..и продължаваш да караш…Това е.

Радостин Ганчев(Стин):Пат Дъфи определено съм го запомнил от този филм. Показва  изцяло ситоации от карнето на стриит. Музиката от целия филм номер 1.Всъщност не съм го гледал много отдавна и сега ще си го пусна.имам го на видео касета спомням си как презаписвахме с две видеа…лудница…хахах…то беше някъв хиляден запис… калпазански фим…пълен с калпазани…аууу  Сал Барбер…емблема и той…а серите на Шефи,превартах да гледам само неговата част преди каране…хахах а от частта на Мулен чух за пръв път Лиус Амстронг и бях много впечатлен…хахахах…ебаси беше си пълна пънкария по него време…Керол:))много надъхваше с тея ръбове  и серии на червениет плочки…филм на поколение което разви скейта в цял свят.

Марин Велчев(Близнака):Ако бъде честен ме върна доста години назад, когато който и да е ск8 филм да гледахме си беше събитие.

Общо взето може да се каже, че през 1993 г. да гледаш актуален ск8 филм си беше голяма работа.

Сещам се , че карахме с момчетата на ФК и някой докара касетка VHS с филма Plan B „The Questionable video“.

През 1993 нямаше много хора с видеоплеър и предложих да ходим да го гледаме в нас. Май се събрахме към 10 човека.

Да точно така филма го гледахме през 1993 г., а той беше от 1992 г….

Сещам се за Pat Duffy, Mike Carrol, Sean Sheffey и великия Rodney Mullen. Правиха невероятни трикове, невиждани досега и само се гледахме и се чудехме как става всичко това. Интересното беше, че всичко се беше променило в sk8, от самата дъска до дрехите и стилът на каране. Добре, че имаше кой да носи видео касети за да сме в час какво се случва в USA. Все пак мога да добавя за финал, че трикът който няма да забравя от Plan B „The Questionable video“ е на Pat Duffy, 50/50 на парапет на 13 стълби площадка 13 стълби….кошмар!!!   Имаше разбира се и други трикове, но това изпълнение го гледахме много на забавен кадър и нямC1ше как да го проумеем. За тези скейтърчета, които не са го гледали сърдечно го препоръчвам  sk8 like a man!!!

Николай Манолов(3xS):Това е филм с който съм израстнал…стотици пъти сме ги превъртали на видеото преди каране! Вечер също, в бара(който се казваше Plan B).Революционен филм за времето си… а и сега трябва да се гледа.Музиката също е култова… най- силните хитове 91-93г. Hi my name is Pinky колелата ми са с големина на 5 стинки…хахахахахах

Мартин Колев(Insomnia):Това е филма който съм гледал над 200 пъти.Пусках видеото на забавен кадър на частите на Rodney Mullen за да схвана какво прави, дори понякога понеже не вярвах на очите си го пусках отново и отново за да запомня триковете в детайли и си правих списък с имената им.Това беше видеото което гледах всеки път преди да изляза да карам, яко ме надъхваше. Good times.Сега си пазя колекция от видеокасети сред които са и всички части на “Plan B”, но  Questionable video е най-доброто.

Благодаря на всички които отделиха време за своя коментар.

П.П. Бих се радвал всеки да сподели впечатленията си от този невероятен филм, много искам да разбера как го виждат по малките, тези които ежедневно биват залети от всякакви филми и виждат невероятни трикове в днешно време когато това е толкова достъпно.

Как лети лети времето.Не спирайте да карате.

текст:Георги Георгиев „G“

редактор:Невена Балабанова „Nuny“

снимки:добрия стар интернет

5 коментара за “Plan B Questionable video `92”

 1. G каза:

  Ние не сме трили коментари, някъде другаде се крие причината за това.

 2. Yokoo каза:

  Kvo ne ti haresa v commmenta,4e go iztri?

 3. teodor каза:

  Класика! Най-яките години на Скейтбординга са началото на 90-те! Ако видя и second hand smokе тук, много ще се зарадвам! Евала за хубавия спомен!

 4. xITSOx каза:

  Това си е вечната класика, която никога няма да избледнее. Няма да е лъжа ако кажем, че този филм счупи всички ограничения и отвори нова врата за развитието на скейтбординга. Сравнително късно гледах този филм. Беше пролетта на 99-та и Пешо от Русе ми го записа на една касета заедно с друг филм на Plan B (second hand smoke -1995, там Jeremy Wray е шефа!). Та като всички други така и аз съм претъркал старата лента. Най-голямата надъхвация преди каране си беше това 🙂 Любимите ми части са на Пат Дъфи и Дени Уей, но приятелчетата Майк, Рик, Родни, Колин и другите също рулират + мега якия саундтрак, включващ култови банди като Pennywise, Bad religion, Fu-Schnickens, DEL, Beastie… човече мееееен…
  Това е Филмът!

 5. overshine каза:

  Unikalno e! A g-to s toq text me nakara do nqkude i az da se pochustwam kakto te kogato sa go gledali.

You must be logged in to post a comment.