СТРИЙТ ФЕСТ ЗА ДНИТЕ НА ЕВРОПА | Rolling Days – Скейт видео, музика, новини, класации, коментари

СТРИЙТ ФЕСТ ЗА ДНИТЕ НА ЕВРОПА

май 04, 2012

Автор:
Категории: Варна, Новини, състезания

СТРИЙТ ФЕСТ ЗА ДСТРИЙТ ФЕСТ ЗА ДНИТЕ НА ЕВРОПА

младежки фестивал за градска култура и алтернативни спортове

Варна 5-9 май 2012 г.

 

 

Продължителност:             5-9 май 2012 г. (събота – сряда)

 

Предстои петото издание на младежкия стрийт фест за Дните на Европа в град Варна. Заедно с много наши стари и нови приятели  ще се радваме на това какво младите хора в нашата местна общност могат в танца, със скейта, с лонгборда, с кънките, на колелото, при паркура, с хека, на слаклайна, с графити спрея, с четка, с книга или с хвърчило в ръка.

Събитието е начин да отпразнуваме споделеното наследство на Европа и добрите страни на съвременното европейско общество като поставим на предно място местната общност и нейния принос към европейската култура и съзнание. Затова обединяваме двата празника на континента – 5 и 9 май (празнувани съответно от Съвета на Европа и Европейския съюз). Така акцентът ще бъде върху младите граждани на Европа, тяхната идентичност, местното самосъзнание и общи европейски ценности като разбирателство, съжителство на различията, пълноценно общуване между поколенията, изграждане на общностно съзнание и отговорно отношение към заобикалящата среда.

Специален фокус в рамките на юбилейното пето издание на феста е отбелязването на 20 години от създаването на програма LIFE  на Европейския съюз, представляваща финансовият инструмент на ЕС в сферата на опазването на околоната среда. Благодарение на нея през тези години са били подкрепени 3 506 проекти на организации и институции в Европа на обща стойност от близо €2,5 милиарда в полза на природата и е дадена реална възможност на гражданските организации да действат активно в посока запазване и възстановяване на природното богатство на континента.

Изданието на феста се осъществява по инициатива на Младежка неформална група „Аморфа” в партньорство с Община Варна (Дирекция „Младежки дейности и спорт”) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), с участието на младежки неправителствени организации и групи от Варна и млади улични спортисти и артисти.

Фестът започва от 14:00 ч. в Морската градина (под Пантеона) – важен символ за всички варненци на отношението им към съхраняването на природата.

 

 

 

ПРОГРАМА

Варна, 4-9 май 2012 г.

 

4 – 9 май 2012 г.

Фотографска изложба «Контрасти» – Самуил Петков и Анета Димова

Среща-дискусия на авторите с млади фотографи и любители: 4 май, 17:00 ч.

Откриване на изложбата: 4 май, 19:00 ч.

Галерия «Архис», ул. «Княз Борис I» №67

 

5 май 2012 г. (събота)

Сцена „Амфитеатър” (Пантеон), Морска градина, гр. Варна

Продължителност: 14:00 – 22:30 ч.

Това събитие има за цел да събере на едно място максимален брой хора, към които да отправи посланията, поставени в основата на цялостната концепция. То представя голямо разнообразие на младежки спортове, изкуства и други дейности на едно място като илюстрация както на различията между младите хора, така и на различията между отделните култури, съжителстващи на територията и в общността на континента. За целта сме избрали пространство, което се намира в централната част на града, носи духа на различни периоди от неговата история, но през последните години рядко е ставало център на големи тематични събитие, насочени към младите хора. Същевременно, то се оформя като културен и артистичен център поради характера на дейностите, извършвани в непосредствена близост. Важността да усвоим това пространство и да провокираме младите хора да се забавляват активно в него е основната причина да сменим вече утвърденото и успешно пространство, използвано в предишните три издания на феста.

 

Елементи: Работилница за хвърчила, Демонстрация изрисуване на гнездилки за птици, Графити и стрийт арт, Улични танци и танцови битки, Блейд състезание и демонстрация, Скейт състезание и демонстрация, Байк състезание и демонстрация, Фрийрън демонстрация, Хек състезание, Музикални битки, Скачащи кокили, Кът за четене на книги, Контактна импровизация, Международен етно кът, Калиграфски уъркшоп, Интерактивна игра, Слаклайнинг, Пой

 

9 май 2012 г. (сряда)

ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ПРОГРАМИ НА ЕС за младежка мобилност и доброволчество; програма LIFE на ЕС и значение на инициативите за опазване на околната среда

 

В Деня на Европа, празнуван от Европейския съюз, ще се проведе поредица от интерактивни презентации в няколко средни училища и университети в града. Презентациите ще се водят от екипи от местни и чуждестранни младежи, участвали в програмите на ЕС за студентска и ученическа мобилност и доброволчество. Международните екипи с практически опит ще пресъздадат реалната многокултурна среда, в която младите хора ще попаднат, когато решат да участват в някоя от европейските инициативи, и ще разкажат за начините, по които такова предизвикателно преживяване може да стане възможно за всеки. Специален фокус ще бъде поставен върху програмите, създаващи условия за мобилност между държавите на ЕС и СЕ. В екипите ще участват представители на варненски младежки организации, групи и младежки лидери, с което ще се осигури приемственост на действията по запознаване с програмата и предоставянето на конкретна подкрепа на желаещите да се включат в представените програми.

 

Продължителност: 10:00 – 18:00 ч.

Място: средни и висши учебни заведения в гр. Варна

You must be logged in to post a comment.