Varna Skate Open 2011 – тридневно републиканско първенство по скейтборд, мини рампа и стрийт | Rolling Days – Скейт видео, музика, новини, класации, коментари

Varna Skate Open 2011 – тридневно републиканско първенство по скейтборд, мини рампа и стрийт

авг. 30, 2011

Автор:
Категории: VARNA SKATE OPEN, Варна, Новини, рампа, скейт паркове, състезания

Текст: Nevena
Снимки: Bejen, Асенчоу

Два дни след края на Varna Skateboard Open 2011, картите на фотоапаратите са препълнени от яки кадри, видео камерите са нагорещени от заснетия суров материал, а умовете ни все още не спират да превъртат най- интригуващите моменти от таз годишния тридневен републикански скейт фестивал. Искаме да споделим с вас, че ни беше много трудно да напишем този репортаж, тъй като думите не са достатъчни да опишат случилото се през трите дни на Varna Skate Open 2011. Много мислихме кои кадри да добавим към настоящия материал, тъй като всяка снимка направена от нашите фотографи отразява невероятен трик и доза неподправена емоция.

Все пак събрахме умовете си, за да ви разкажем за разцепващото събитие, организирано от „Скейт Клуб Варна”.

varna skate open 2011

 

Преди да започнем разказа си, искаме специално да благодарим на основния спонсор на състезанието MONSTER ENERGY DRINK и на целият им екип от момичета и момчета, които ни помогнаха много в организацията.

 

Таз годишното издание на Varna Skate Open бе напълно различно от предишните. Събитието се проведе в рамките на три дни. Уникалното на формата беше включването на дисциплината мини рампа към стандартното стрийт каране на парка.

Приятелите ни от MONSTER бяха осигурили награден фонд в кеш в размер на 1000, 00 лв. Те не оставиха жадни, нито за секунда, гостите на събитието и раздадоха много кенове с Monster, както и шапки, календари и фанелки на публиката. Предметните награди бяха предоставени от пичовете Insomnia, 3xS skate shop, Fly skateboards, Playwood, Backyard skate shop, Madcap и Contrabanda consortium.

Състезанието стартира в петък 26 август със скейт битка на мини рампата в Халето.

Райдърите на мини рампата бяха 18, но за сметка на броя им, нивото на показното, което организираха беше на максимум. Петър Илиев от Асеновград се отличи със зверски трикове и събра овациите на публиката. Той избухна с fakie 180 tail blunt и nose grab 180 влизане. Роди отново показа, че е не просто човек, а машина за трикове.

Всички се раздадоха и за съжаление някои от скейтърите не се разминаха без контузии. Иво Индианецът си изкълчи рамото. Миро Иванов си счупи ръката, но усилията му не останаха напразни, той спечели 3тото място. Зрителите в Халето бяха много претенциозни, но останаха много доволна след представянето на скейтърите. Ето и някои от триковете:

Радослав Атанасов – най- дълга серия със супер много трикове включително backside 5/O to tail,  после switch backside 5/O to tail и още много неща на switch.
Кирил Денев – изключително силно представяне, особено на финала когато заби с  fakie ollie to switch noseblunt и fakie backside ollie на tailblunt с backside out  …. ЛУДНИЦААА
Мирослав Иванов – switch backside nose grind , backside 50/50 с backside ollie влизане, switch rock & roll на отвеса с backside влизане

Вторият ден 27 август, събота, бе ознаменуван от квалификациите на стрийт. Те се проведоха на ремонтирания скейт парк във Варна, в общинския спортно- развлекателен комплекс Младост. Интересното тук бе, че няколко дни по- рано уредите на Monster от фестивала Елевейшън, бяха разположени на скейт парка. Така скейт паркът стана още по- привлекателен и нашествието на скейтъри там, дни преди самото състезание, бе тотално.

В уречения ден записването за участие започна неусетно. Този път бихме рекорда от предната година и записахме 70 участника, разделени в категории под и над 14 години. Сензационното бе, че в категорията под 14 години присъстваха имената на 40 скейтъра, като най- малкият беше на 3 години. Малките нинджи караха като за последно. Триковете, които демонстрираха направо взривиха публиката и само показаха на големите, че са на път да ги настигнат. Ветераните също не се дадоха и още този ден си пролича кой ще стигне до финалите. Въпреки, че бе контузен Иво Индианеца демонстрира професионално ниво и продължи участието си в скейт битката. От всички участници в двете категории, журито отся 31 скейтъри.

 

Джито и Митака изненадаха всички приятно с изработения от тях макет за фингър борд на скейт парка. Моментално, след като беше докаран, мини скейт паркът бе нападнат от десетки деца с фингъри в ръце.

Ето, че дойде третият ден от републиканското, който бе колуминацията на усилията на организатори, спонсори и карачи, да предоставят на публиката зрелищно, запомнящо се събитие. Всички 31 полуфиналисти бяха налице – 15 бяха нинджите под 14 години. От тях отлично се представиха Алек Благоев от София, Марио Георгиев от Поморие, Виктор Стойков и Калоян Кръстев от Варна. Тези четиримата направо издухаха конкуренцията. Ето някои от триковете им:

Алек Благоев – ollie на 6 стълби, heеl flip to fakie, flip и double flip от виража на Monster, fakie bigspin flip и още много много.

Марио Георгиев – flip от виража на Monster, switch front ollie от виража, backside ollie от виража, backside 5/О на ръба, ollie на 6 стълби и още много.

Виктор Стойков – flip transfer, заден баланс, frontside 50/50 на високия бокс на Monster, frontside ollie от виража, fakie backside transfer и още много

Калоян Кръстев за първи път в кариерата си на скейтър лепна flip на големите 8 стълби, но за съжаление след като се приземи залитна и падна. За сметка на това

после се реваншира и пак от първи път залепи flip на 6 стълби и в двата финални ръна.

За да дадат почивка на състезателите брейк танцьорите и фрий рънърите от KillaTria и East Side Team спретнаха зрелищно шоу, което вдигна още повече градуса на настроението на скейт парка.

Списъка с финалистите над 14 години също бе наситен от известни родни имена и всичко подсказваше, че на съдиите ще им бъде доста трудно. Ето и част от имената в списъка – Стоян Тодоров, Део Катунга, Павел Царев, Виктор Бергер, Шиво от Пловдив, Петко Пришелеца, Кирил Денев, Лазката, Индианецът, Джими, Малчо от Варна и др. След старта на финалите при големите скейт парка бе потрошен от трикове. Ето и някои от най- яките:

Павел Царев – hard flip на 8 стълби, flip през ръба и влизане във виража, ollie to fakie на куотъра на Monster, bigspin transfer, 360 flip transfer, nollie inward heelflip, преден баланс shove-it и много други

Стоян Тодоров – backside 270 transfer, hard flip transfer, noлlie front heel transfer , 50/50 на наклонения ръб, fееble grind на рейла и други.

Виктор Бергер – backside 50/50 на наклонения ръб, crooked grind на рейла, tailslide transfer, backside tailslide, nollie backside 180 през стълбите

Състезанието за BEST TRICK се проведе преди обявяването на крайното класиране и връчването на наградите. Всички бяха доста изморени след тежкия финал и само Део Катунга успя да изкърти максимално с брилянтен backside late bigspin на евро гапа.

Ето го и крайното класиране:

Мини рампа.

1. Радослав Атанасов от Варна (Fly skateboards, Etnies, Volcom) – предметни награди.
2. Кирил Денев от Варна  (Playwood skateboards) – предметни награди.
3. Мирослав Иванов от Варна  (Playwood, 3xS shop, DVS, Madcap apparel) – предметни награди.

Стрийт до 14 години.

1. Алек Благоев 13 г. от София – предметни награди.
2. Марио Георгиев 12 г. от Поморие – предметни награди.
3. Виктор Стойков 12 г. – предметни награди.

Специална награда за Калоян Кръстев на 11 г от Варна.

Best Trick – Део Катунга от София  (Ashbury, Rope, Vans) – backside late bigspin на евро гапа – 150 лв.

Стрийт над 14 години.

1. Павел Царев от Варна  (Playwood, Insomnia,Osiris, Horsfeathers)- 500 лв.
2. Стоян Тодоров от София  (Insomnia, Lakai)- 200 лв.
3. Виктор Бергер от София  (Insomnia, Matix, Lakai) – 150 лв.

Така кеша се разпредели почти по-равно между Варна и София.
Специална награда получи „едноръкият индианец“ – Иво Маринов, който се състезаваше докрай въпреки контузията.
Специална награда взе и Лазар Лазаров Лазката за цялостното си страхотно представяне на състезанието и през годината.

Благодарим на диджей MADBEAR, който чрез музиката, надъха скейтърите и повдигна духа на публиката.

Благодарим също на нашия приятел Дидо, който водеше Varna Skate Open 2011 и обявяваше на публиката всеки един от направените трикове.

Отново страхотно BIG UP на нашите спонсори, които осигуриха наградите за райдърите и за публиката. Благодарим ви, че ни помагате да поддържаме огъня !

Заключението ни от тридевния Varna Skate Open 2011 е, че нивото от миналата година се в вдигнало мноогооо, особено при децата под 14 години.

4 коментара за “Varna Skate Open 2011 – тридневно републиканско първенство по скейтборд, мини рампа и стрийт”

 1. des_vin каза:

  nai gotinoto skeit sastezanie

 2. tonibo каза:

  scepihme skate parka ot qki trickove!!!

 3. Danyyy каза:

  be6ee ludooo

 4. Sco каза:

  be6e boo qko koito ne e bil da se izqde ot qd !!! :p

You must be logged in to post a comment.