Всичко е описано подробно по-долу в публикацията :)

Всичко,което трябва да знаете за скейтборда

мар. 15, 2012

Автор:
Категории: 3XS, Fly skateboards, Playwood skateboards, как се прави
Скейтъри:

Какво трябва да имам и да знам за да започна да карам скейт (Обяснено с текст и видео по-долу).
Добре е да знаете, че, скейтборда не е поредната тийнейджърска едномесечна прищявка като, прическата на Руши, брадата на Азис или смешните дрешки които можеш да си закупиш от мола. Скейтът е начин на живот,начин на мислене и практикуването му е индивидуално за всеки човек.За да искаш да караш,значи трябва да ти е харесало нещо в тази култура,но повярвай,когато покараш известно време ще разбереш,че всички неща , които ти предоставя този начин на живот се различават от твоята представа изградена отначало.

Освен,че скейтът е средство за развлечение,той сам по себе си е един мощен инструмент за избавяне от всекидневния стрес.Той помага да освободиш съзнанието си.В процеса на каране в твоя организъм протичат доста физически и психически процеси.При скейтът никой не иска нищо и не ти казва какво да правиш,но ,за да постигнеш твоята цел,каквато и да е тя трябва да работиш усилено,с пот на челото ,да не те е страх,че ще се поизцапаш и,че ще усетиш известна доза болка.Ако си стигнал до тук значи си готов да направиш първата крачка и да се присъединиш към тази култура.В тази статия ще обясним какво ти трябва за да практикуваш скейт и къде можеш да го правиш.

Първото нещо с което ще започнем е дъската.Тя се състои най-често от 7 пласта кленов фурнир залепен чрез пресоване със специално лепило, с дебелина 1см.

Дъска

Първата част от дъската,която ще разгледаме са извивките.Те са две както виждате:Нос(Nose) и Теил(Tail)

Нос(Nose)Това е предната част на дъската. При различните размери и форми дъски,носът има различна дължина,широчина и ъгъл на извиване .Дължината на носа варира от 1инч(2,54см) до 7,5инча(19см).При нормална позиция на краката,носът служи за изнасяне и завъртане(flip) на дъската.При обратно разположение на краката служи като теил(за отскачане/pop/),също така се използва за баланс(manual) и пързаляне(Slide)

Tеил(Tail)Това е задната част на дъската.Както и при носът размерите и формите са различни.Дължината на теила е или равна на дължината на носа или по-къс.Ако теила е по-къс той става по-нисък от носа.Той служи за отскачане(pop) , за балансиране,в някой случаи като спирачка (не е препоръчително , защото дъската се изтърква,губи формата си и не отскача достатъчно добре) Тази част служи също и за пързаляне(Slide)

Равна част(wheel base)Това е разстоянието между вътрешните дупки на дъската.При различните размери и форми на дъски,размерите на равната част(wheel base) са различни,колкото по-голяма е равната част,толкова по-голямо е разстоянието между предните и задните колела(при по-високите хора е препоръчително да карат с по-дълга равна част)Тя служи за пързаляне(Slide).

Конкейв,вдлъбнатина(Concave)Това е вдлъбнатата част от дъската ,която прави дъската толкова твърда.Има различни видове конкейв:
• Лек(slight)
• Среден(medium)
• Средно-висок(medium-high)
• Висок(high)
• Супер-висок(super-high)
Отвори за закрепване на машини (колесари)(trucks) Размера на тези отвори и разстоянието между тях е стандартен.Те служат за закрепване на машините към дъската чрез болтове и гайки.

Кант (edging) Кантът обхваща краят на цялата дъска.Той е заоблен и описва формата и.Трябва да пазите краката си от него,защото доста често е възможно да ги удряте.
Когато си купувате дъска първо трябва да погледнете размерите.Ако носите по-голям номер обувки желателно е да изберете по широка дъска,но не е задължително.След като покарате с различните размери ще разберете кой размер ви пасва най-добре .Основните разлики при тясна и широка дъска са:
-Широка дъска-тя дава повече удобство и стабилност при скачане от високо и при каране на извивки(рампи)
-Тясна дъска-при нея триковете се завъртат по-лесно и по-бързо в сравнение с широката.
Шкурка(griptape) Шкурката служи за по-добро сцепление и по-добър контрол над целия скейт.Всяка „оригинална“ шкурка е на стикер и се залепя директно върху дъската.Някои шкурки притежават миниатюрни дупки,който предотвратяват появата на въздушни балончета след залепянето на шкурката.

Шкурка

Машини(колесари)(trucks)Машините са изработени от специална сплав.Те придържат колелата(ролки/wheels) към дъската.Те също така служат за управление на скейтборда.Освен метални части те имат 3 меки полиуретанови цилиндърчета,две от тях се наричат тампони(bushings) , а това, което е разположено в предната част на машината се нарича опорен тампон/чорапче (pivot bushing) .2те цилиндърчета се придържат от така наречения Главен болт(kingpin).Триковете,които можете да правите посредством машините са така наречените грайндове(GRIND).Другото важно нещо за машините е че , както повечето елементи на скейта и те имат размер.Размера трябва да се съобрази с размера на дъската.С по-широки машини вие получавате по-добър контрол при возенето и пързалянията(грайндовете/Grind) .

Машини

Ролки(Wheels)Ролките са изработени от полиуретан и са закрепени за машините посредством гайки и лагери.Те се различават по твърдост и размери,които се определят според местата където ще се карат и според това,как е удобно на карача.Твърдостта се измерва с цифри пред буквата “A” например 101А са най-твърдите ролки следователно те се плъзгат по настилката повече от 80А ,които са по-меки.Единствено ролките Bones имат модели,които са с буква B.Това е тяхна стрийт формула , с която гарантират,че ролките ви няма да се изтънят и да се получат неравности по тях в следствие от плъзгането по настилката.

Ролки

Лагери(bearings)Чрез лагерите , ролките се поставят на оста на машината,също така се осъществява въртенето на самите колела.От тях зависи каква скорост ще развивате с вашия скейтборд.Най-бавните лагери са ABEC3 а най-бързите ABEC9.Размерът им е z608.

Лагери

Болтчета и гайки(Hardware)Тези крепежни елементи позволяват сглобяването на машините към дъската.При тях има различни дължини.Най-късите съответно са най леки и тяхната дължина е сборът на дебелината на дъската и плочката на машината+тази на гайката.Дългите болтчета се поставят когато под машината ще има подложка.

Болтчета

Подложките се поставят под машината за да направят скейта по-висок и да обират вибрациите при каране.Поставянето им не е задължително !

Подложки

Вакса:
Ваксата е предназначена за мазане на мястото където ще плъзгате (бокс,ръб,рейл), за да пързаля по- добре.Понеже ваксите не се намират във всеки магазин и са по-скъпи можете да си купите свещ,която ще ви свърши същата работа.Тя се продава в почти всеки хранителен магазин.

Вакса

Протектори:
Това са каска,налакатници,наколенки и кори.Желателно е да ги носите , за да предпазите вашето тяло от наранявания.Има ги във почти всеки скейт магазин,а по евтино могат да се намерят в магазините за втора ръка.

Как да определим кой крак ни е водещ ?
Затваряш очи,отпускаш се напред и с който крак тръгнеш първо той ти е водещ или просто както се чувстваш по-удобно когато си стъпил на скейта.
Проблем ли е да караш скейт ако носиш очила.
Не,не е проблем.Има доста добри скейтъри които карат с очила, като например:Neen Williams, Lindsey Robertson и др.
Как да подбера обувки за каране?
Обувките трябва да са от реномирана фирма,произвеждаща обувки за скейт.Например най-известните марки са Emerica,DVS,Etnies,Osiris,DC,Fallen,Lakai,NikeSB,Adidas,Es,Globe,Vox,Habitat,Ipath,Converse,Airwalk,C1RCA,VANS,Kustom.Най- добре е да купувате обувките си от специализиран магазин(Скейт шоп),когато отидете да пазарите,попитайте продавачите за специални технологии и системи,които предпазват ходилото от наранявания.
Средно колко пари ще ти излезе цялата екипировка,която ти е нужна , за да караш скейт?
Дъска(deck)-от 70лв до 140 (не се включват ръчно рисуваните и колекционерските модели) Цената не включва шкурка!
Шкурка(griptape)-Около 12лв
Машини(trucks)-от 50лв до 150лв
Колела(wheels)-Около 60лв
Лагери(bearings)-Около 12лв
Болтчета(Hardware)-Около 10лв
Обувки(Shoes)-от 70лв до 250 лв
Комплект протектори-от 30 до 150лв
Каска(Helmet)-Около 50 лв
Задължително ли е да се набляга само на един стил или не ?
Не само не е задължително, дори е препоръчително да опитате от всичко и да се научите да карате на всичко.

Какви стилове скейт има ?
-Стрийт(street)
-Върт(vert)
-Лонгбординг(longboarding)
-Фрийстайл(Freestyle)
-Мини рампа(Mini Ramp)
-Слалом(Slalom)
-Даунхил(Downhill)
-Пул(Pool)
-Парк(Park)
-Биг Еър(Big Air)

Нужен ли ми е учител,за да се науча да карам скейт ?
Посещаването на уроци по скейт,ще ви доведе по-бързо , лесно и може би малко по-безболезнено до основните умения.Но не е задължително.Всеки може сам да се научи да кара,но посещаването на уроци улеснява доста нещата.

Можем ли да си набавим части и екипировка втора ръка ?
Разбира се,ето тук: http://www.skatebg.com/forum/viewforum.php?f=4&topicdays=0&start=7150 в някои скейтшопове също.

Как да падаме така,че да избегнем сериозни травми.
При всяко падане,особено от по-високо място е важно да се претъркулите по земята.Когато падате е добре да омекотите удара с ръце,но те не трябва да са много изпънати.Цялото тяло трябва да е свито и при сблъсъка стегнато.При по-гладки настилки можете да се плъзгате по самия под.Когато покарате известно време ще установите,че на някой места от тялото падате повече от други и ще се научите да ги пазите.

Възможно ли е да не си във форма и триковете да не лепят (ама изобщо) ?
Да,напълно е възможно.И най-добрите скейтъри имат дни, в които не им лепи нищо.Просто не се ядосвайте и се отпуснете , ако не друг ден .Можете да вземете камерата и да снимате.
Какво да правим,когато стъпим на криво или част от тялото ни се е подула?
Поставете лед или нещо студено на мястото и отидете при личния си лекар.
Каква е йерархията на триковете? От кой трик е препоръчително да се започне?
Като за начало трябва да се научите да се бутате и да усещате контрола върху скейта под краката си.След това трябва да усвоите добре завиването,а после заден баланс(балансирате върху задните две колела на скейта)Едва след като научите всичко по –горе сте готови да започнете да учите Оли(Ollie).Когато вземете да отлепяте скейта от земята не започвайте да опитвате други трикове.Важно е да затвърдите олито и да прескачате минимум 2 скейта един върху друг(на кант) .Пример за добре научено оли е да прескачате тези два скейта от 3 опита 2 минимум!

И в крайна сметка ние сме…

Хора които изразяват себе си чрез законите на физиката,
Формулите на химията, силата на волята и още нещо…
Хора които намират смисъл там където другите не намират…
Хора които имат приятели по цял свят без дори да се познават…
Хора които не се притесняват да са мръсни, скъсани и с кървави рани…
Хора които се борят със себе си всеки ден…
Хора които са намерили своето призвание…
Хора които другите хора просто не разбират…
Хора които вярват в един по добър свят…
Хора които нямат нищо общо…

Текст:Лазар Лазаров,Георги Георгиев,Невена Балабанова

 

30 коментара за “Всичко,което трябва да знаете за скейтборда”

 1. Bo-Ya-N каза:

  Как да си настоим колелцата за да немогат да тракат, и да се вартят по дълго.

 2. Дани каза:

  Здравейте,аз съм на 14 но имам малък скейтборд искам да знам дали мога да се науча да карам на него и да го използвам за номера по нататък

 3. Mimi каза:

  Много искам да си взема малък скейт,но,където и да проверя,има само малки пени бордове.Аз искам точно като нормалния скейтборд,но малък размер.Моля за помощ.

 4. Оги каза:

  тряя ми хелп, нов съм и искам да почна да карам скейт ама незнам точно какъв скейт да си зема, няква марка да препоръчате? по нета ко да си поръчам?

 5. андрей каза:

  Нещо Олито въобще не ми се получава… Гледах клипчета, техниката я знам ама нещо не ми се получава.

 6. svetli каза:

  от там казаха че трябва да се раздвижи ама то като криви не може да се кара 😀

 7. rollingdays каза:

  Отиди в близкия скейтшоп и там най-добре ще ти помогнат на живо 🙂

 8. svetli каза:

  дъската криви на ляво може ли да се направи нещо понеже така не е много удобно да се кара ?

 9. dgd каза:

  Благодаря за инфото, ще ги посетя. Трябва ми самозалепваща, надявам се да имат.

 10. dgd каза:

  От къде мога да купя (Шкурка(griptape)-Около 12лв)- примерно онлайн магазин или магазин във Варна или в Добрич?

 11. rollingdays каза:

  Прати една снимка да го видим. И пиши на кирилица!

 12. emil каза:

  zdraveite iskam da popitam nqkoi imali malko imfo za seit ot 1984 god jelezen proizveden vav cccp blagodarq

 13. nia каза:

  Ако искаш някой да ти отговори на въпроса – пиши на кирилица.

 14. rollingdays каза:

  Снимай така, че да се види проблема. И пиши на кирилица, защото коментарите ти влизат във спама.

 15. guguto каза:

  cqlo li da go snimam

 16. guguto каза:

  imama problem s ednoto kolelo
  do kato si karam i zapochva da traka
  nqkoi znaeli ot kakvoe i ako znae da pishe pls

 17. rollingdays каза:

  Прати една снимка да видим какво е станали на ролката или на лагера може би?

 18. WeEzy каза:

  На едното колелце на скейта ми нещо му се развали?
  Някой знае ли за някъкви проблеми с тях???

 19. rollingdays каза:

  Той си е почерпен по рождение 🙂

 20. Vikoo Sk8 каза:

  br ama ne sam sigoren che si trezven 😀 😀

 21. sk8p forever каза:

  br laska

 22. sk8p forever каза:

  br e pich kyrtish mifki

 23. Гурито каза:

  hubo de g to kato e trezven napu6en kak li e..samo ti znai6 pak za statiata da qka e obqsnqva abolytno si4ko bravo mn pozdravi ot haskovo … kak moje da sa otbeleji skate sopt na kartata 6toto v haskovo sq v edin golem fontan super rap4eta nesta za wall ride gapove mn e gotin kaji kak na skype gurito12 6e sam mn blagodaren 6toto i zonata (bogorodica) q nqma nito zarq a we vop6te v hs ima super mn spotove deto tam gi nqma ne kazvam 4e zaduljitelno tqq si4ki spotove sa tam ama samo skate parka e otbeliazan

  peace!

 24. G каза:

  Стана ебаси яката статия с картинки и текст и видео „in love“ 🙂
  А Лазарето е напълно трезвен гарантирам, той си е такъв забавен. Когато си с него не ти трябва алкохол или други наркотични вещества за да припаднеш от смях в буквалния смисъл. Съвсем на скоро ми се случи, едвам оцелях след жестоки мъки и болки в коремната област.Който го познава ще потвърди казаното без да се замисля.

 25. jimi каза:

  „И в крайна сметка ние сме…“ -Тази част ми допадна 🙂
  …. за Лазката няма да коментирам 😀 аххахахахахаахах!

 26. lazaretos каза:

  Напълно трезвен съм ! 😀

 27. 4efo каза:

  Bravo Lazka, mnogo se zabavlqvah

 28. Гурито каза:

  MI OB6TO ZETO NQMA NI6TO NAVO NO V NA4ALTO PROPUSNAHTE NE6TO ..AZ SAM LAZAR LAZAROV I SAM NAPU6EN :d

 29. denis4o каза:

  ee laska isk1rtime ot smqh :D:D

You must be logged in to post a comment.